North Borneo University College (NBUC),  yang terletak di Wisma Angkatan Hebat, bersebelahan dengan 1Borneo Shopping Mall, merupakan IPT di bawah naungan Yang Amat Berbahagia Toh Puan Datuk Seri Panglima (Dr) Hajah Norlidah Binti Tan Sri Datuk R. M. Jasni.

Terdapat 5 fakulti yang ada di NBUC seperti Faculty of Security & Governance, Faculty of Hospitality & Tourism, Faculty of Earth Sciences & Technology, Borneo Business School & Centre For Foundation.

NBUC menawarkan pelbagai program dari peringkat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) sampailah ke peringkat PhD antaranya Computer Studies, Diploma in Tourism Management, Diploma in Geomatic (Land Surveying), Bachelor of Business Administration (Hons) Marketing, Bachelor of Business Administration (Hons) International Bussines, Master of Science in Security & Enforcement, Doctor of Philosophy dan macam-macam lagi program.

Dan sudah tentu, semua program yang ditawarkan di NBUC mendapat pengikhtirafan dari MQA/JPT.

Program yang NBUC tawarkan.

Rebate asrama untuk 6 bulan pertama & pengangkutan percuma dari asrama ke kampus merupakan antara kelebihan yang NBUC tawarkan selain Pembiayaan Pendidikan (pinjaman) & tawaran biasiswa, potongan yuran pengajian melalui Subsidi Yayasan dan Bantuan Pendidikan dari Zakat & Baitulmal Negeri Sabah.

Kemudahan Pinjaman PTPTN di NBUC.

Kemasukkan & Pendaftaran Pelajar baharu untuk Mei 2019 sedang berlangsung sekarang. Maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan, sila datang ke City Campus NBUC untuk berjumpa dengan Kaunselor-Kaunselor Pendidikan NBUC, dari jam 9 pagi – 4 petang, pada setiap Isnin – jumaat.